Vad är den gröna omställningen?
Den gröna omställningen förändrar samhällets och ekonomins strukturer. Fonden hjälper till att ta tillvara de möjligheter som denna omvandling innebär.
Med den gröna omställningen avses en strukturändring inom ekonomi och byggande av ett koldioxidneutralt välfärdssamhälle genom en övergång till en hållbar ekonomi och tillväxt som inte överskrider jordens bärkraft. Detta omfattar både koldioxidsnåla lösningar och lösningar som främjar cirkulär ekonomi och biologisk mångfald. Finland har som mål att vara ett av de ledande länderna inom den gröna omställningen. Också Borgå stads strategi och dess viktigaste mål, hållbar tillväxt, går hand i hand med den gröna omställningen.
I praktiken innebär den gröna omställningen exempelvis nya slags teknologier i stället för gamla teknologier som kräver mycket resurser samt nytt slags kunnande och verksamhetssätt och nya produkter och tjänster. Åtgärder för den gröna omställningen kan vara bland annat koldioxidneutrala produkter och tjänster, produkter och tjänster som ersätter förorenande lösningar och metoder, cirkulär ekonomi, vattenskydd och grön teknologi.
Olika aktörers och sektorers åtgärder stöder varandra i genomförandet av den gröna omställningen: Staten och städerna styr och möjliggör den gröna omställningen för företag och konsumenter genom sina åtgärder, och företagens lösningar stöder varandra och gör det lättare för konsumenter att göra hållbara val i vardagen. Forsknings- och utvecklingsverksamheten å sin sida producerar ny och behövlig information för alla. Även konsumenterna har en viktig roll när det gäller att styra efterfrågan mot hållbarare produkter och tjänster.
Ur företagens synvinkel kommer den gröna omställningen att innebära bland annat en förändring av näringsstrukturen, konsumtions- och köpvanorna, den offentliga regleringen och den egna affärsverksamheten så att dessa blir hållbara. Dessutom kommer affärsidén för många företag, nya eller gamla, helt och hållet att basera sig på främjande av den gröna omställningen.