Hoppa till innehåll
Business Porvoo

Ansökan om finansiering från fonden för grön omställning

Borgå stads fond för grön omställning har kontinuerlig ansökningstid. Du kan ansöka om finansiering för projekt som främjar den gröna omställningen och konkurrenskraften verkningsfullt.

På denna sida hittar du

  • Ansökningsprocessen: vem ska man kontakta, vem beslutar om finansiering?
  • Ansökan
  • Ansökningstid
  • Bedömningskriterier

Vem ska man kontakta, vem beslutar om finansiering?

Fonden för grön omställning hör till Borgå stads sektor för livskraft, som ansvarar för beviljande och administrering av stöd. För fondens investeringar och uppföljningen av dem svarar enheten för finansiering och strategi, som hör till sektorn för koncerntjänster.

Fondens kontaktperson är näringslivsutvecklaren, som förbehandlar ansökningarna och presenterar dem för fondens advisory board, som består av experter på hållbar utveckling och affärsverksamhet. Advisory board bedömer ansökningarna och yttrar sin åsikt till livskraftsnämnden som stöd för beslutsfattandet. Advisory board bedömer om det ansökta finansieringsobjektet är tillräckligt effektivt samt huruvida projektet är genomförbart. Beslutet om beviljande eller förvägrande av finansiering fattas av livskraftsnämnden.

Advisory board

Fondens advisory board har en omfattande och mångsidig kompetens och erfarenhet av grön omställning och affärsutveckling. De är också väl förtrogna med Borgå som verksamhetsmiljö. Medlemmarna i Advisory Board är

  • Marjo Miettinen, styrelseordförande för Ensto Oy
  • Jouni Keronen, ordförande i den rådgivande delegationen för Climate Leadership Council
  • Jussi Impiö, direktör för hållbar utveckling, Aalto-universitetet

Ordförande för Advisory Board är biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz

Innan att lämna in en ansökan kan sökanden kontakta näringslivsutvecklaren för att få en preliminär bedömning av huruvida den egna idéen kan beviljas finansiering. Näringslivsutvecklaren kan också till exempel ge tips om synergier mellan olika projekt och förena olika aktörer med varandra, om de vill. Observera att det i princip inte är möjligt att redigera ansökan efter att den lämnats in, om det inte är fråga om till exempel ett tydligt skrivfel eller någon annan motsvarande sak som lätt kan korrigeras. Däremot kan du på basis av advisory boards och livskraftsnämndens respons försöka ansöka om finansiering på nytt senare.

Om du vill kan du också presentera din idé och ditt behov till utvecklingsbolaget Posintra, som har valts till producent av stadens näringstjänster genom en konkurrensutsättning. Posintra samlar och genomför utvecklingsprojekt avsedda för företag från olika finansieringskällor och producerar avgiftsfri företagsrådgivning för företagen i Borgå.

Ansökan

Finansiering från fonden för grön omställning söks med ansökningsblanketten som finns på Borgå stads e-tjänster. Identifieringen till ansökningsblanketten sker genom en suomi.fi fullmakt. Du behöver inte fylla i hela ansökan på en gång, utan du kan spara den och komma tillbaka senare för att fortsätta via Mina e-tjänster i e-Porvoo. Detta förutsätter dock att information om den sökande och basfakta om finansieringen har på första gången matats in och sparats på ansökningsblanketten (de fem första flikarna på blanketten). Vi rekommenderar att du sammanställer ansökningsinformationen och texterna i en separat fil, varifrån du kan kopiera dem till din ansökan (på ansökningsblanketten eller senare i e-Porvoos Mina e-tjänster).

I projekt med flera sökande väljs en enda huvudkoordinator/genomförare ut för att sammanställa och lämna in ansökan samt sammanställa och lämna in rapporteringen om projektet. Finansieringen betalas ut via denna huvudsamordnare.

Ansökningar kan lämnas in året runt, men beslut fattas två gånger om året vid livskraftsnämndens möten. Beslut kan av motiverad orsak fattas även utanför dessa datum, om projektet är tillräckligt betydligt och beviljandet av finansiering påverkar till exempel ansökan om annan finansiering. Detta bedöms av näringslivsutvecklaren tillsammans med advisory board och beslutet fattas av livskraftsnämnden.

Näringslivsutvecklaren går igenom de ansökningar som kommit in via blanketten. Om näringslivsutvecklaren anser att de projekt som lämnat in en ansökan har gemensamma kontaktytor eller att de producerar olika delar av samma värdekedja, kan hen kontakta de sökande för att eftersträva eventuella synergifördelar.

Sökanden ska vid ansökan lämna in bokslut för de två föregående åren, ett skatteskuldsintyg och ett intyg över att aktören är registrerad i momsregistret och arbetsgivarregistret (i fall dessa behövs). Projektets sammanfattning och basinformation är i princip offentliga och kan även publiceras på fondens webbplats/kommunikation. På begäran är dock hela dokumentet offentligt enligt offentlighetslagen, så eventuella affärshemligheter ska märkas och samlas i en separat bilaga till ansökan.

Läs noga alla uppgifter och anvisningar som gäller fonden innan du fyller i ansökan.

Obs! Du kan byta ansökningsblankettens språk till svenska efter suomi.fi -identifieringen. I projekt med flera sökande väljs en enda huvudkoordinator/genomförare ut för att sammanställa och lämna in ansökan.

Ansökningstid 

Den första ansökningsomgången för 2024 kommer att fungera som en pilot för kommande ansökningsomgångar. Tidsplanen är enligt följande:

  • Sista ansökningsdag är 30.9.2024
  • Livskraftsnämdens möte för finansieringsbeslut är 26.11.2024 
  • Projekt som finansieras i den första ansökningsomgången kan starta tidigast 1.1.2025 

Beslutstidtabellen för åt 2025 bekräftas senare. Endast ansökningar som skickats senast den 30.9.2024 kommer att beaktas i den första omgången.  

Bedömningskriterier

Med fonden för grön omställning finansieras i princip utvecklingsåtgärder vars effekt med tanke på den gröna omställningen och ökad konkurrenskraft sträcker sig också utanför sökandes egen verksamhet. Åtgärderna främjar alltså utöver en eventuell egen grön omställning också koldioxidhandavtrycket, det vill säga hjälper även andra att agera på ett hållbarare sätt och stöder utvecklingen av konkurrenskraft också hos andra. Den gröna omställningens effekt kan också gälla bevarandet/ökningen av den biologiska mångfalden.

Målet med fonden är att stödja i synnerhet gröna kliv som på riktigt främjar den gröna omställningen och fokuserar på att skapa nytt i stället för att upprätthålla gamla verksamhetssätt. Projekten kan vara mycket olika till sin storlek och sina mål.

Vid bedömningen fäster man också uppmärksamhet vid projektets genomförbarhet samt vid de genomförande aktörernas förmåga att genomföra projektet i sin helhet.

Vid bedömningen av projektansökningarna används följande kriterier:

  • Effekten med tanke på den gröna omställningen. Projektet främjar den gröna omställningen på riktigt och hjälper till att ta nya steg mot den. Effekten ska dessutom gälla fler än en enskild aktör. Genom fondens projekt eftersträvas en så omfattande effekt som möjligt som mångfaldigas och främjar den gröna omställningen.
  • Effekten med tanke på en ökad konkurrenskraft. Effekten ska gälla fler än en enskild aktör. Vid bedömningen fäster man uppmärksamhet vid projektets förmåga att påverka olika aktörers och/eller områdets konkurrenskraft samt skapa nya affärsmöjligheter.
  • Projektets genomförbarhet och sökandens förmåga att genomföra det. Projektets mål ska stå i proportion till finansieringen och vara troligt genomförbara. De aktörer som genomför projektet ska också anvisa tillräckliga resurser för projektet samt visa förmåga att hantera risker i anslutning till projektet och det övergripande genomförandet av det.

Dessutom ska fondens villkor för den sökande, projekten och stödberättigande kostnader uppfyllas.

Frågor?

I frågor gällande fonden kan du kontakta näringslivsutvecklaren (till och med den 27 juni och igen från och med den 29 juli).

Kontaktuppgifter

Minna Kajaste

Näringslivsutvecklare