Siirry sisältöön
Business Porvoo

Selvitys: Porvoon keskustan elinvoima on kasvanut viime vuosina

Porvoo on yksi harvoista suomalaisista kaupungeista, joka on kasvattanut keskustansa elinvoimaa vuosina 2021–2024. Samaan on pystynyt vain Hyvinkää, Tornio-Haaparanta sekä Loimaa. Tämä selviää selvityksestä Suomalaisten kaupunkikeskustojen elinvoima keväällä 2024, jossa on vertailtu 34 kaupungin keskustan liiketila- ja elinvoimatietoja.

Selvityksen mukaan Tampere on keskustan elinvoimaltaan Suomen kärkikaupunki. Helsinki on sijalla kaksi, Turku kolmantena, Tikkurila neljäntenä ja Porvoo viidentenä (kuten viime vuonna).

– Uusi Porvoon keskustan elinvoimatutkimus osoittaa, että viimeisen kolmen vuoden aikana, joita ovat leimanneet sekä pandemia että suhdannevaihtelut, olemme onnistuneet paitsi säilyttämään keskustan elinvoimaisuuden myös lisäämään sitä. Tämä on poikkeuksellista valtakunnallisessa vertailussa muihin kaupunkeihin, joilla kaikilla on suuria haasteita, kaupunkikehitysjohtaja Dan Mollgren sanoo.

– Porvoo erottuu joukosta, sillä meillä on hyvin vähän tyhjiä liikehuoneistoja, lisääntynyt myymälämäärä ja kukoistava kahvila- ja ravintolakulttuuri. Kysely osoittaa, että kaupunki on tehnyt strategisesti viisaita päätöksiä keskustan hyvinvoinnin lisäämiseksi, Mollgren jatkaa.

Elinvoimaista keskustaa luonnehditaan selvityksessä seuraavasti: ”Kaupat ja ravintolat muodostavat keskeisen mittarin keskustan kaupallisesta elinvoimasta. Tyhjät liiketilat vähentävät elinvoimaa. Elävät kivijalkaliikkeet katutasossa pitävät jalankulkuympäristön viihtyisänä ja mielenkiintoisena. Tiivis keskusta on resurssiviisas: se parantaa palveluiden saavutettavuutta ja hillitsee ilmastonmuutosta.”

Muutos kolmessa vuodessa Porvoon keskustassa on ollut myönteinen. Kauppojen määrä on kasvanut 12 kaupalla, painottuen sisustus-, kodin- ja päivittäistavaroihin. Tyhjiä liiketiloja on 11 vähemmän kuin vuonna 2021, mutta ravintoloita on kolme vähemmän. Palvelualoissa eniten on lisääntynyt toimipaikat kauneus- ja hyvinvointipalveluissa, joissa lisäystä on 8 toimipistettä.

Elävät Kaupunkikeskustat ry: www.kaupunkikeskustat.fi
Tilastomateriaalit löytyvät osoitteesta: www.allincityapp.com