Hoppa till innehåll
Business Porvoo

Vem kan ansöka om finansiering och för vilket ändamål?

Projekt som kan finansieras med fonden.

På denna sida hittar du

  • Vad kan finansieras med fonden?
  • Finansieringens storlek
  • Förutsättningar för dem som ansöker om finansiering
  • Förutsättningar för de projekt som ska finansieras
  • Stödberättigande kostnader

Vad kan finansieras med fonden för grön omställning?

Syftet med Borgå stads fond för grön omställning är att stödja staden och små och medelstora företag i att genomföra en grön omställning som ser framåt, är effektiv och öppnar nya affärsmöjligheter. Fonden är avsedd som ett instrument som lockar att komma på och främja nya lösningar och öka den gemensamma konkurrenskraften.

Vad kan vi inte finansiera?

Det är inte möjligt att ur fonden betala direkta företagsstöd eller finansiera åtgärder som räknas som sökandens befintliga eller grundläggande verksamhet. Finansiering kan således inte beviljas t.ex. direkt för investeringar i utrustning, maskiner eller lokaler, även om stödet betalas direkt till företagen. Finansieringen kan inte heller användas för att finansiera sådant som kan räknas som en del av sökandens befintliga verksamhet eller för verksamhetskostnader som annars kan betraktas som normal verksamhet, såsom till exempel patentkostnader eller hållbarhetsrapportering, även om de hänför sig till den gröna omställningen.

Vad kan vi finansiera?

Finansiering kan riktas exempelvis till undersökningar och utredningar som behövs för investeringar och innovationer för grön omställning, kostnader för löner, utbildningar eller innovationer, utvecklingsprojekt i anknytning till den gröna omställningen eller för att öka kompetens som stöder den gröna omställningen. Utgångspunkten är att effekten av de projekt som finansieras också ska sträcka sig utanför en enskild aktörs eller ett enskilt företags (affärs)verksamhet. Bekanta dig noggrant med fondens stödberättigande kostnader.

Vid bedömningen av projekten fästs därför uppmärksamhet inte bara vid en eventuell grön omställning inom företagets egen verksamhet utan i synnerhet också vid koldioxidhandavtrycket, det vill säga hur mycket möjligheter de lösningar som företaget erbjuder skapar för andra att minska sin egen klimatpåverkan. Målet är att ta gröna kliv med riktig effekt – inte att upprätthålla gamla lösningar och teknologier. Främjandet av den gröna omställningen kan också gälla till exempel den biologiska mångfalden.

Exempel

Exempel 1: 

Företaget vill få finansiering för att installera solpaneler på sitt tak för produktion av förnybar el.

  • Investeringen kan inte finansieras ur fonden, eftersom det är fråga om en anordningsinvestering och företagsstöd som riktar sig till ett enskilt företag. Dessutom är projektets effekter med tanke på den gröna omställningen och konkurrenskraften begränsade. 

En grupp företag som är verksamma i samma område vill utreda inrättandet av ett gemensamt solkraftverk för att minska utsläppen från företagsverksamheten i området och locka fler företag med intresse för ett hållbart ekosystem till området.

  • Genomförandet av utredningen för investeringen kan stödjas, eftersom projektet påverkar fler än en enskild aktör och finansiering inte söks för själva investeringen. 

Exempel 2:  

Företaget vill anställa en expert på hållbar utveckling.

  • Anställningen kan inte finansieras ur fonden, eftersom det är fråga om företagsstöd som riktar sig till ett enskilt företag, och projektets effekter med tanke på den gröna omställningen och konkurrenskraften är begränsade. 

En läroanstalt, staden och en grupp företag vill skapa och starta ett utbildningsprogram för att öka kompetensen om den gröna omställningen och konkurrenskraften hos företagen i Borgå.

  • Planeringen och införandet av utbildningsprogrammet kan stödjas med fonden, eftersom programmets effekter med tanke på den gröna omställningen och konkurrenskraften är omfattande och gagnar många.  

Exempel 3. 

Företaget vill låta utarbeta en färdplan för koldioxidsnålhet för sig. 

  • Investeringen kan inte finansieras ur fonden, eftersom det är fråga om utveckling av affärsverksamhet som riktar sig till ett enskilt företag och betraktas som grundläggande verksamhet. Dessutom är projektets effekter med tanke på den gröna omställningen och konkurrenskraften begränsade och förutsätter att företaget följer färdplanen.

Ett utvecklingsbolag, en läroanstalt och en grupp företag vill utveckla en kalkylator för koldioxidavtryck och därtill följande färdplan för koldioxidsnålhet, som i fortsättningen kan användas för att minska koldioxidavtrycket på vilket som helst företag i Borgå.  

  • Investeringen kan stödjas med fonden, eftersom dess effekter med tanke på den gröna omställningen och ökad konkurrenskraft är omfattande och långvariga och gagnar många.

Finansieringens art och storlek

De stöd som företag beviljas ur fonden för grön omställning omfattas av EU:s regler om statligt stöd och beviljas i regel som de minimis-stöd, det vill säga stöd av mindre betydelse. Du kan läsa mer om de minimis -stöd på webbplatsen för arbets- och näringsministeriet:

Beloppet på den finansiering som söks och beviljas är i regel 10 000–300 000 euro per projekt, vilket också är den företagsspecifika övre gränsen för de minimis-stöd, det vill säga stöd av mindre betydelse för en treårsperiod enligt EU:s regler om statligt stöd. Den sökande måste se till att det totala beloppet för eget stöd av mindre betydelse inte överstiger taket.

I undantagsfall kan stödbeloppet vara större, om projektet kan antas ha betydande samhälleliga effekter. Med detta avses stora projekt med betydande effekter med tanke på den gröna omställningen och konkurrenskraften: De kan till exempel innovera och skapa helt nya möjligheter med betydande effekter, de kan ha en betydande sysselsättningseffekt, de kan ha nationellt eller internationellt värde och/eller de placerar betydande ny verksamhet till Borgå eller deras betydelse för genomförandet av stadens strategi är betydande. Detta bedöms av fondens advisory board och beslutet om finansiering fattas av livskraftsnämnden. Förfarandet kan dessutom kräva budgetändringar.

Ur fonden för grön omställning kan projekt beviljas totalfinansiering eller finansiering som motfinansiering för extern finansiering. Den sökande ska i regel ha en självriskandel på minst 10 % av projektets totala budget och fondens andel fastställs från fall till fall. Sökanden ska vid ansökan ange den totala stödberättigande budgeten för projektet, finansieringsandelen som söks ur fonden och andelen som sökanden själv ansvarar för. Självriskandelen kan täckas med självfinansiering eller från andra finansieringskällor. Således kan man ansöka om en finansieringsandel på till exempel 30 procent ur fonden och resten av finansieringen täcks med andra finansieringskanaler och/eller den sökandes egna pengar.

Förutsättningar för dem som ansöker om finansiering

Fonden för grön omställning har följande villkor för de sökande:  

  • Företagen (Ab, Kb, öppet bolag, Fma) ska uppfylla storlekdefinitionen av små och medelstora företag (omsättning och personal). Sökanden kan vara ett enskilt företag eller en företagsgrupp. 
  • Även föreningar (rf) och staden kan ansöka om finansiering, om projekten i övrigt följer fondens principer.
  • Läroanstalter kan ansöka om finansiering som en del av företagsgrupper (t.ex. EU-utvecklingsprojekt). Med läroanstalt avses även forskningsinstitut som universitet.
  • Sökanden ska vara solvent. För bedömningen av soliditet används kreditvärdering som ska vara minst A (Tillfredsställande) i Suomen Asiakastieto Oy:s Rating Alfa-kreditbetyg. En sökande med kreditbetyg som är sämre än A kan inte få stöd. Om den sökande inte har tillgång till den ovan nämnda rating-kreditbetygrapporten, ska den sökande lämna in en annan motsvarande allmänt godkänd kreditvärdighets- och ekonomirapport. Av rapporten ska entydigt framgå sökandens kreditbetyg. Kreditbetyget ska vara minst på samma nivå som klass A i Suomen Asiakastieto, och sökanden ska vid behov kunna påvisa likvärdighet. Varje sökande ska lämna in en kreditvärderingsrapport som uppfyller kriterierna som en del av ansökan.
  • Av sökandena krävs också ett intyg över skatteskuld och vid behov ett intyg över att de är införda i förskottsuppbörds-, moms- och arbetsgivarregistret.
  • Sökanden ska ha förmåga och resurser för att genomföra projektet enligt fondens verksamhetsprinciper.

Sökanden/stödtagaren ska vara kapabel att genomföra projektet med tanke på både sin egen affärsverksamhet (solvens, likviditet) och den övriga verksamheten (bl.a. ledning, genomförande och förvaltning av projektet samt de risker och resurser som anknyter till det). Stödtagaren bär risken för återbetalning av finansieringen om projektet avbryts, inte genomförs enligt planerna eller om det inte uppfyller finansieringens krav.

En sökande kan ansöka om finansiering ur fonden för samma ändamål endast en gång. Däremot är det möjligt att söka finansiering för fortsatta projekt.

Förutsättningar för de projekt som ska finansieras

De projekt som finansieras ur fonden för grön omställning ska: 

  • främja den gröna omställningen på ett sätt som har genuin effekt och nytta med tanke på den gröna omställningen också för andra än en enskild aktör
  • förbättra konkurrenskraften på ett sätt som har effekt och nytta också för andra än en enskild aktör och/eller skapa nya möjligheter till affärsverksamhet
  • rikta sina åtgärder till Borgånejden oberoende av sökandens hemort.

 Dessutom förutsätts att 

  • projektet är genomförbart samt att projektet och den nytta det medför står i proportion till den finansiering som söks.
  • finansieringen av projektet inte kan klassificeras som direkt företagsstöd (till exempel investeringar i anordningar, maskiner eller lokaler).
  • projektet inte representerar befintlig verksamhet eller lösning eller sådan verksamhet eller lösning som kan betraktas som grundläggande verksamhet, utan skapar mervärde.
  • Finansieringstagaren ska ha en självriskandel på minst 10 procent av projektets totala budget, dvs. den sökande ska själv stå för minst 10 procent av projektets totala kostnader. Självriskandelen kan täckas med den sökandes egen finansiering och/eller med finansiering som den sökande ansökt om eller fått från andra finansieringskällor. Eventuella andra finansieringskällor specificeras på ansökningsblanketten.
  • Självriskandelen gäller varje sökande också i projekt med flera sökande. I projekt med flera sökande gäller den sökandespecifika självrisken på minst 10 procent de kostnader som hänför sig till varje sökande. I projekt med flera sökande kan kostnaderna, finansieringsprocenten och självriskprocenten således variera från en sökande till en annan. Även då ska dock varje sökande stå för minst 10 procent av sina faktiska stödberättigande kostnader.
  • företaget anvisar en självriskandel också när det deltar i projekt som koordineras av ett utvecklingsbolag och läroanstalter. I sådana projekt ansvarar projektets koordinator/den huvudsakliga genomföraren för fastställandet av självriskandelen i förhållande till projektets innehåll och ansökt finansiering redan i ansökningsskedet (t.ex. en deltagaravgift eller de arbetstimmar som ska användas). Projektets koordinator/den huvudsakliga genomföraren ansvarar också för fakturering/genomförande av självriskandelen, rapportering och de minimis-övervakning av deltagarna.
  • projektet som finansieras inleds senast ett (1) år efter beslutet och genomförs inom tre år. Även de sista projekten som finansieras ska avslutas senast den 30 maj 2035 för att finansieringen ska hinna rapporteras, behandlas och utbetalas innan användningen av fonden slutar.

Stödberättigande kostnader 

I regel kan man ur fonden för grön omställning finansiera lönekostnader och kostnader för köpta tjänster som anvisats för projektet, det vill säga kostnader som främjar det egentliga målet för grön omställning. Andra eventuella kostnader ska vara väl motiverade med tanke på projektets mål. De kostnader som söks ur fonden ska på ett väsentligt sätt hänföra sig till ett projekt som främjar grön omställning. Kostnaderna anmäls utan moms, som den sökande ska täcka. Projektets totala budget ska endast bestå av stödberättigande kostnader.

Stödberättigande kostnader är:

  • de lönekostnader inklusive arbetsgivarkostnader som anvisats för projektet i projektplanen
  • köpta tjänster (till exempel undersökningar och utredningar) och övriga motiverade kostnader enligt projektplanen och fondens regler
  • revision för projektet

Stödberättigande kostnader är till exempel inte:

  • rese- och kilometerersättningar och -kostnader, om det inte är fråga om en sådan resa enligt projektplanen som uttryckligen hänför sig till projektet och vars kostnader har specificerats i projektansökan
  • kontors- och hyreskostnader samt övriga graderade och allmänna kostnader
  • kostnader som betraktas som direkt företagsstöd (till exempel investeringar i anordningar, maskiner eller lokaler)
  • kostnader som betraktas som befintlig eller grundläggande verksamhet

Stödtagaren är skyldig att visa att kostnaderna är stödberättigande. Till den del som stödtagaren inte kan visa att kostnaderna är stödberättigande ska inget stöd betalas ut.

Stödberättigande lönekostnader och tidrapportering

Som stödberättigande lönekostnader kan godkännas skäliga och nödvändiga lönekostnader för det arbete som behövs för att genomföra projektet samt kostnader som grundar sig på lag eller tjänste- eller arbetskollektivavtal, med undantag av justeringspotter och andra motsvarande kostnader av engångsnatur. Lönerna är stödberättigande endast till den del de inte överstiger det lönebelopp som den ansökarorganisationen eller den mottagande organen allmänt betalar för motsvarande uppgift. Resultatpremier, naturaförmåner och bonusar är inte stödberättigande. Kostnaderna för ordnandet av företagshälsovården hör inte heller till de stödberättigande kostnaderna.

Semesterlön och semesterpenning: Semesterlöner och semesterpenningar som intjänats under projektet är stödberättigande kostnader, om de anknyter direkt till lönekostnaderna för den personal som arbetar med projektet och de har uppkommit under projektets genomförandetid. I enlighet med detta kan semesterlön och semesterpenning ingå i de stödberättigande lönekostnaderna endast om de hänför sig till projektet och har tjänats in inom ramen för projektarbete. Finansieringstagarens ansvar är att visa vilken del av semesterlönen och semesterpenningen som omfattas av de stödberättigande kostnaderna.

Lönekostnader för sjukdomstid: Lönekostnader för sjukdomstid är inte stödberättigande kostnader.

Tidrapportering: Om det arbete som utförs för att genomföra projektet endast tar en del av personens arbetstid, är en förutsättning för att lönekostnaderna ska kunna stödas att det har förts en godtagbar, projektspecifik arbetstidsbokföring av vilken framgår det arbete som utförts för att genomföra projektet. Arbetstidsbokföringen ska vara undertecknad eller på annat sätt kvitterad av den anställde och arbetsgivaren. Av den arbetstidsbokföring som hänför sig till projektet ska framgå datum, det datumspecifika antalet timmar som gjorts för projektet, de datumspecifika uppgifter som utförts för projektet (listan är tillräcklig) samt det totala antalet timmar som gjorts för projektet under utbetalningsperioden/projektet. För arbetstidsbokföringen räcker det också med en Excel-tabell, av vilken framgår motsvarande uppgifter.

Också en heltidsanställd ska redogöra för det viktigaste innehållet i det utförda arbetet. Som bokföringsmetod används till exempel en tabell i Excel-format, där de viktigaste arbetsuppgifterna på veckonivå framgår.

Verifiering av kostnader

Finansiering betalas endast för faktiska, pågående och godkända stödberättigande kostnader motsvarande projektplanen som ingår i finansieringsbeslutet. Kostnaderna ska verifieras med verifikat och finansieringstagaren ska ha separat bokföring för projektet. Finansieringstagaren ska i samband med slutrapporten rapportera och verifiera de verkliga kostnaderna och deras korrekthet med hjälp av en revision som genomförs av en utomstående aktör. Kostnaderna för revisionen kan inkluderas i projektansökan genom att be om en prisuppskattning samt i projektets kostnader genom att be om en förhandsfaktura av revisorn medan projektet ännu pågår. Revisionens slutrapport lämnas till fonden.

Stöd som inte använts ska återbetalas till fonden så att det kan användas av någon annan och beloppet ska rapporteras i samband med slutrapporten.