Hoppa till innehåll
Business Porvoo

Hur står det till? Restauratör Mika Gehör och stadens hälsoinspektörer

I den här serien Senaste nytt bekantar vi oss med näringsidkare i Borgå och hör de senaste nyheterna. Den här gången i tur är Bistro Gustafs restaurangägare Mika Gehör och Borgå stads hälsoinspektörer Kirsi Räty, Päivi Levänti och Nina Waldvogel.

Mika Gehör

Vem är du?

Jag heter Mika Gehör och är ägaren av Bistro Gustaf. Min restaurang har funnits på Mannerheimgatan i åtta år nu – tiden har gått fort! Det är också tredje året som jag driver Nonna Sofia.

Jag kommer från Kemijärvi i Lappland och flyttade till Helsingfors 1998 för att arbeta. Jag arbetade på Ravintolakolmios olika restauranger med många olika uppgifter: i köket, försäljningen, i salen och även som verkställande direktör. Branschen blev bekant.

Jag flyttade till Borgå eftersom vi i Kullo hittade ett lämpligt hus och en gård där jag kan ägna mig åt trädgårdsodling. Som son till en bonde i Kemijärvi är jag van vid små städer och Borgå är lagom kompakt.

Jag ville bli bagare när jag var liten. När jag inte kom in på bagarskolan sökte jag till kökslinjen där jag blev köksmästare och kock. Jag har också fått baka under årens lopp. Nu testar jag till exempel olika recept på runebergstårta för att Bistro Gustaf ska få ett eget läckert tårtrecept.

Vad har du på bordet just nu?

Just nu planerar jag biffveckor. Bistro Gustaf arrangerar under året fem olika temaveckor: biff-, sparris-, skaldjurs-, blini- och renveckor som vi framgångsrikt prövade för första gången i fjol.

Temaveckorna är en bärande kraft för oss och med hjälp av dem erbjuder vi våra stamkunder säsongsvariationer vid sidan av à la carte-menyn och lunchserveringen. Det betyder att jag har biffar på bordet nu.

Hurdan vår har du framför dig?

Utöver temaveckorna förbereder vi oss för olika evenemang och festdagar, såsom examensfester. Vi erbjuder cateringtjänster och hyr ut festsalen för 20 personer och kabinett för dem som vill få det lite lättare att arrangera fester eller behöver mer utrymme.

Mot sommaren blir Nonna Sofias verksamhet livligare och Gustaf tystnar. Restaurangerna har lite olika säsonger, vilket ger synergiförmåner när samma personal kan hjälpa till med båda.

Hurdan plats är Borgå för företagsverksamhet?

I Borgå är det bra att bo och arbeta. Detta är en levande stad med ett betydande antal företagare i förhållande till invånarantalet.

Jag är tacksam för turismen i Borgå för att de berättar om stadens evenemang och restauranger gratis i sina kanaler. Det är inte självklart eftersom många andra städer inte bjuder på en sådan möjlighet.

I Borgå ordnas det också många olika evenemang som skapar liv och rörelse i stadsbilden och även hos oss. Till exempel Borgå Ljus och Spökens natt är de livligaste dagarna under vårt år.

Gustafs främsta kundkrets är stadens invånare. Vi är inte beroende av turism och turistsäsongerna i Gamla stan i Borgå syns inte mycket hos oss även om vi ligger alldeles intill Gamla stan. Att vi verkar nära Helsingfors ger en större marknad men också utmaningar. Många resenärer kommer på dagsbesök men hotell Runo har lyckligtvis ökat antalet övernattare.

Nina Waldvogel, Kirsi Räty ja Päivi Levänti

Vad gör stadens hälsoinspektörer och hur står det till just nu?

Till arbetsuppgifter för oss tre hör att behandla anmälningar och att ge råd till och övervaka verksamheten för nystartade företagare inom livsmedelsbranschen. Vi utför livsmedelstillsyn, dvs. vi kontrollerar att hygienkraven och lagen följs i restauranger, butiker, livsmedelsfabriker och andra verksamhetsställen.

Vi är ofta de som möter livsmedelsföretagare först. Vi frågar vad företagarna har planerat för menyn och ser om det är möjligt att genomföra planerna i lokalerna i fråga. Finns det till exempel tillräckligt med lagerutrymmen, kylskåp och bordsytor eller ventilation och golvbrunnar i skick. Vi ser till att de nystartade företagens verksamhet kommer i gång på ett bra sätt.

Vi är osynliga partner som ser till att mat som blir på tallriken är hälsosam och säker att äta. Vi och våra kunder har ett gemensamt mål: nöjda och friska kunder. På detta sätt fungerar vi också som konsumenternas intressebevakare och beskyddare. Vi kan beskriva vårt arbete så att kunderna går genom framdörrarna, vi genom bakdörrarna.

Vi strävar efter att skapa kontakt med alla våra aktörer och bekanta oss med lokalerna och planerna från fall till fall redan innan verksamheten inleds. Det är i allas intresse. Kunderna har gett positiv respons på våra råd om hur verksamheten kan sättas på rätt spår redan från början.

Till vårt verksamhetsområde hör Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila och Sibbo. Vi kör härifrån från Kungsporten till olika orter, såsom Mörskoms område eller Pellinge skärgård. Vi ser stad och landsbygd, hemkök och industriområden. Vi utför också övervakning och rådgivning i anslutning till tobaks- och nikotinprodukter samt kosttillskott och övervakning av marknadsföringen.

Vad har ni på bordet just nu?

Igår kom den första sommarliga fläkt. Ett säkert tecken på att våren är här är för oss när vi får de första anmälningarna från säsongsobjekt. Sommarrestauranger, torgförsäljare och försäljningsstånd skickar anmälningar. Då är det liv och rörelse.

Borgå är en dynamisk stad som blickar framåt och där det råder en positiv anda. Staden utvecklas. Vi får ett par hundra anmälningar om nya aktörer per år. Det märks kanske inte i gatubilden hur mycket det hela tiden händer i Östra Nyland!

Vad för våren med sig?

Vad som helst! På vårarna är det oftast brådast under första maj. Sommarrestauranger och -terrasser, försäljningsvagnar och andra vill man öppna till första maj.

Andra rusningstiderna är augusti och inför julen. Borgås växande evenemangsutbud syns också på våra bord. Vi har varit på Jukolakavlen, bostadsmässan i Lovisa, Viinijuhlat (vinfestival), Borgå Ljus, scouternas storläger och så vidare som en osynlig partner och sett till att allt är i ordning och att kraven uppfylls. Vi går igenom mycket praktiska saker, till exempel om det finns tillräckligt med toaletter och tappställen.

På våren träffar vi också hälsoinspektörer från andra områden. Även om vi arbetar självständigt utbyter vi många tankar med varandra, med vår arbetsgemenskap och med sakkunniga från andra områden. Det är till exempel intressant att höra vad som händer i huvudstadsregionen. Här i vår landsortsstad kan vi bara undra!

Vi följer ständigt nya strömningar inom livsmedelsbranschen. Vi googlar när det kommer något nytt: smashburgare och empanadas. Vi måste veta vad som krävs för att tillverka dem och hålla oss uppdaterade.