Rahoituksen myöntäminen, maksaminen ja raportointi
Rahoituksen myöntäminen ja siihen liittyvät ehdot
Tältä sivulta löydät
- Rahoituksen maksaminen
- Raportointi
- Rahoitetun hankkeen käynnistäminen
- Muut rahoitukseen liittyvät ehdot
Rahoituksen myöntäminen, maksaminen ja raportointi
Rahoituksen myöntää tai evää elinvoimalautakunta. Päätökset voivat olla myös ehdollisia ja edellyttää esimerkiksi hankkeen muun rahoituksen toteutumisen. Päätökset voivat myös edellyttää talousarviomuutoksen. Varsinaiset rahoituksen maksatuspäätökset tehdään elinkeinopalveluissa.
Maksaminen
Kaupunki tekee rahoituksen maksatuspäätökset erikseen jälkikäteen rahoituksen saajan toimittaman raportoinnin perusteella. Rahoitusta maksetaan myönnetyn rahoitusprosentin mukaisesti toteutuneista tukikelpoisista kuluista, mutta kuitenkin enintään rahoituspäätöksessä myönnetyn määrän verran. Loput kustannuksista jää rahoituksen saajan omalle vastuulle. Rahoitusta maksetaan vain toteutuneista, hankkeen aikaisista ja hankesuunnitelman mukaisista, hyväksytyistä tukikelpoisista kustannuksista. Edellä mainitusta poiketen mahdollinen ennakko maksetaan etukäteen, mikäli ennakon maksamisesta sovitaan erikseen. Mahdollinen ennakko luetaan osaksi tukikustannusten kokonaisuutta. Mahdollinen käyttämättä jäänyt rahoitus palautetaan rahaston varoihin.
Raportointi
Rahoituksen saajan tulee tehdä loppuraportti hankkeensa suunnitelman mukaisesta toteutumisesta ja tuloksista sekä kustannusten toteutumisesta. Hankkeissa, joissa rahoitus on pilkottu useampaan osaan toimitetaan myös väliraportit. Maksatuspäätökset tehdään tämän raportoinnin perusteella. Rahoituksen jaksottamisesta, mahdollisista väliraportoinneista sekä muista rahoitukseen liittyvistä yksityiskohdista sovitaan rahoituspäätöksen jälkeen. Saaja käy myös hankkeen päätyttyä loppukeskustelun kaupungin kanssa.
Loppu- ja väliraportit tehdään rahaston valmiilla raportointipohjilla. Talousraportointi todennetaan lisäksi ulkopuolisella tilintarkastuksella, jossa tilintarkastaja käy läpi kirjanpidon, tositteet ja työajanseurannan sekä tarkistaa hankkeen kustannusten oikeellisuuden sekä toteutumisen hankesuunnitelman ja rahaston ehtojen mukaisesti. Loppuraportoinnissa kerrotaan myös mahdollinen rahastoon palautuva käyttämätön osuus myönnetystä rahoituksesta. Tilintarkastus tehdään hankkeen päättyessä, väliraporttien yhteydessä riittää raportointilomakkeen täyttäminen.
Usean toteuttajan hankkeissa päähakija vastaa osallistujien raportoinnin kokoamisesta rahaston raportointiohjeiden mukaisesti. Rahaston ehdot, ohjeet ja säännöt koskevat kuitenkin kaikkia rahoituksen saajia. Rahoitus maksetaan päähakijalle, joka tilittää sen eteenpäin muille osallistujille haetun ja raportoidun mukaisesti.
Raportointi tehdään 3 kuukauden kuluessa hankkeen maksatuskauden tai hankkeen päätyttyä tätä varten osoitetuilla raportointipohjilla, jotka tulevat olemaan saatavilla rahaston sivuilla.
Kooltaan suurilta hankkeilta saatetaan rahoituspäätöksen yhteydessä edellyttää myös ulkopuolista ohjausryhmää, joka hyväksyy loppuraportin kustannuksineen ennen sen toimittamista kaupungille tai ulkopuolista arviointia.
Vihreän siirtymän rahaston mittarit
Vihreän siirtymän rahaston vaikuttavuutta seurataan paitsi hankekohtaisin, myös yhteisin mittarein. Hakija asettaa hankekohtaiset mittarit hakulomakkeella ja arvioi niiden toteutumista raportoinnin yhteydessä. Rahaston yhteisillä mittareilla seurataan rahaston tuottamaa kokonaisvaikuttavuutta. Niiden toteutuminen arvioidaan loppuraportin yhteydessä.
Rahaston yhteiset indikaattorit ovat seuraavat ja niissä syntynyttä vaikuttavuutta arvioidaan asteikolla 1-5. Huom! Kaikki mittarit eivät päde kaikkiin hankkeisiin ja se on huomioitu arviointiasteikossa.
Päästövähennykset
- Hanke pienentää toimijan omaa hiilijalanjälkeä.
- Hanke mahdollistaa muiden yritysten/toimijoiden hiilijalanjäljen pienentymisen (hiilikädenjälki elinkeinosektorille)
- Hanke mahdollistaa asukkaiden/kuluttajien hiilijalanjäljen pienentymisen (hiilikädenjälki kuluttajille)
- Hanke vähentää fossiilienergian käyttöä.
- Hanke lisää energiatehokkuutta.
- Hanke edistää kiertotaloutta (esim. materiaalien ja tuotteiden jatkohyödyntäminen)
- Hanke pienentää scope 1 -päästöjä*.
- Hanke pienentää scope 2 -päästöjä.*
- Hanke pienentää scope 3 -päästöjä.*
Vihreän talouden ja liiketoiminnan edellytykset
- Hanke edistää vihreän teknologian käyttöönottoa/investointeja.
- Hanke luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
- Hanke luo uusia vihreitä liiketoimintamahdollisuuksia (liikeidea perustuu vihreän siirtymän edistämiseen).
Muut ympäristötavoitteet
- Hanke edistää luonnon monimuotoisuutta.
- Hanke edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista tai varautumista.
- Hanke kasvattaa hiilinieluja tai -varastoja.
Kilpailukyky ja liiketoiminnan kasvu
- Hanke synnytti/synnyttää uutta yritysten välistä yhteistyötä.
- Hanke lisäsi monialaista yhteisyötä (tutkimus, yritykset ja/tai julkinen sektori.)
- Hanke edistää uusien työpaikkojen syntymistä.
- Hanke kasvattaa vihreää siirtymään liittyvää osaamista.
- Hankkeella on positiivinen vaikutus toimijan/toimijoiden liikevaihdon kehittymiselle.
- Hanke kasvattaa toimijan/toimijoiden omaa kilpailukykyä.
- Hanke kasvattaa muiden toimijoiden kilpailukykyä.
Yleiset
- Kuinka todennäköisesti olisitte toteuttaneet hankkeen ilman rahaston tukea?
- Onko hankkeelle suunnitelmissa jatkokehitystä tai jatkohanke?
*Scope 1: Suorat päästöt, jotka johtuvat suoraan organisaation omasta toiminnasta, kuten polttoaineiden polttamisesta tai prosessien aiheuttamista päästöistä.
*Scope 2: Välilliset päästöt, jotka johtuvat ostetun sähkön, lämmön tai höyryn tuotannosta, jota organisaatio käyttää omassa toiminnassaan.
*Scope 3: Muut välilliset päästöt, jotka johtuvat organisaation toiminnasta, mutta eivät ole suoraan kontrolloitavissa tai omassa omistuksessa, kuten hankintojen, kuljetusten tai jätteenkäsittelyn aiheuttamat päästöt.
Muut ehdot
Käynnistäminen ja muutokset
Rahoitettava hanke alkaa myöhäisintään 1 v kuluessa päätöksestä ja toteutuu 3 v kuluessa. Viimeistenkin rahoitettavien hankkeiden on päätyttävä 30.5.2035 mennessä, jotta rahoitus ehditään raportoimaan, käsittelemään ja maksamaan ennen rahaston käytön päättymistä.
Jos rahoitettava hanke ei ole käynnistynyt 12 kuukauden kuluessa rahoituspäätöksestä, päätös raukeaa ja mahdolliset rahastosta maksetut rahat on palautettava.
Hakemukseen ja hankkeeseen ei voi sen käynnistyttyä hakea muutoksia, ellei hakija itse halua keskeyttää rahoitusta. Rahoitusta myönnettäessä ymmärretään hankkeiden kokeiluluontoisuus, mutta hakijan/rahoituksen saajan tulee silti sitoutua hakemuksen mukaisen hankkeen toteuttamiseen. Mikäli näyttää siltä, että hanketta ei voida toteuttaa suunnitelman mukaisesti, tulee rahoituksen saajan olla heti yhteydessä elinkeinojen kehittäjään.
Takaisinperintä
Hakiessaan rahoitusta ja käynnistäessään myönteisen rahoituspäätöksen saaneen hankkeen, hakija/hakijat sitoutuvat noudattamaan päätöstä, hakemusta sekä rahaston sääntöjä, ehtoja ja toimintaperiaatteet linjaavia ohjeistuksia. Mikäli rahoituksen saaja ei ole toteuttanut rahoituspäätöksen mukaista hankesuunnitelmaa ja/tai noudattanut rahaston ja rahoituspäätöksen muita ehtoja, sääntöjä ja ohjeistuksia, myönnetty tuki peritään takaisin osittain tai kokonaisuudessaan. EU:n valtiontukisääntelyn vastainen rahoitus voi tulla perittäväksi takaisin tuen saajalta.
Vastuu hankkeen rahankäytön oikeellisuudesta on aina taholla, jolle rahoitus on myönnetty. Tuen väärinkäyttö on kielletty. Tuensaaja kantaa riskin rahoituksen palauttamisesta, mikäli hanke keskeytyy, ei toteudu aiotun mukaisena tai täytä rahoituksen vaatimuksia.
Virheellisesti tai perusteetta maksettu tuki peritään takaisin, jos:
- tuen myöntämisen tai maksamisen edellytykset eivät ole täyttyneet;
- tuen ehtoja ei ole noudatettu;
- tuensaaja on antanut sellaisen virheellisen tai puutteellisen tiedon, joka on olennaisesti vaikuttanut tuen myöntämiseen tai maksamiseen; tai
- tuensaaja estää tarkastuksen toteuttamisen.
Jos tuki on myönnetty yhteisesti useammalle tuensaajalle, kaikki tuensaajat vastaavat yhteisvastuullisesti takaisinperittävän tuen maksamisesta.
Takaisinperittävälle määrälle on suoritettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitettua vuotuista viivästyskorkoa. Korko lasketaan sen ajan perusteella, joka alkaa 60 päivää takaisinperintäpäätöksen tekemisajankohdasta ja päättyy saatavan suorittamisajankohtaan tai, jos saatava vähennetään myöhemmin maksettavasta erästä, vähennyksen tekemisajankohtaan.
Virheellisesti tai perusteetta maksetun tuen tai sille suoritettavan koron takaisinperinnästä voidaan kokonaan tai osittain luopua, jos takaisinperinnän suorittaminen täysimääräisesti olisi tuensaajan olosuhteet ja toiminta huomioon ottaen kokonaisuutena katsoen erityisen kohtuutonta.
Tuen takaisinperinnästä päättää tuen myöntäjä. Takaisinperintää koskeva päätös on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun viranomainen sai tiedon takaisinperinnän perusteesta, ja kymmenen vuoden kuluessa tuen tai sen viimeisen erän maksamisesta.
De minimis -tuki
Rahoitus myönnetään vähämerkityksisenä eli ns. de minimis -tukena. Tuen myöntämisessä noudatetaan komission asetusta (EU) N:o 2023/2831, annettu 13 päivänä joulukuuta 2023, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen.
Rahoituksen hakija ja saaja vakuuttaa, että se tai muu samaan konserniin kuuluva yritys ei ole saanut sellaista de mininimis -tukea, jota ei ole ilmoitettu Porvoon kaupungille. Rahoituksen saaja sitoutuu korvaamaan mahdollisesta ilmoittamattomasta tuesta mahdollisesti Porvoon kaupungille aiheutuvat vahingot.
Hankinnat
Rahoituksen saajan on kilpailutettava hankkeeseen liittyvät hankinnat julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaisesti, jos laki edellyttää hankintojen kilpailuttamista.
Pakotteet
Euroopan unioni ja Yhdistyneet kansakunnat ovat asettaneet pakotteita lainsäädännössään ja/tai toimielintensä päätöksillä. Rahoituksen hakija ja saaja vakuuttaa, että seuraavat tahot eivät ole EU:n tai YK:n pakotteiden kohteena:
- hakijayritys, yrityksen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävä henkilö
- luonnollinen tai oikeushenkilö, joka omistaa hakijayrityksen välittömästi tai välillisesti
- tuotteiden tai palvelun toimittamiseen osallistuva alihankkija, kyseisten alihankkijoiden hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävä henkilö taikka luonnollinen tai oikeushenkilö, joka omistaa alihankkijayrityksen välittömästi tai välillisesti.
Rahoituksen hakijan tai saajan edellytetään antavan pyynnöstä kaupungille tiedot omistajistaan ja muista edunsaajistaan sekä alihankkijoistaan. Lisäksi rahoituksen hakijan tai saajan on ilmoitettava viipymättä kaupungille, jos hankkeeseen liittyvät suoritukset voivat välittömästi tai välillisesti päätyä pakotteiden kohteena olevalle taholle.
Rahoituksen hakija ja saaja vakuuttaa, ettei se ole yllä mainitulla tavalla pakotteiden kohteena.
Vastuuvapauslauseke
Rahoituksen myöntäminen ei muodosta Porvoon kaupungille, mukaan lukien vihreän siirtymän rahastolle nimetty ulkopuolinen advisory board, minkäänlaista vastuuta rahoitetun toiminnan toteutuksesta, lopputuloksista tai toiminnasta mahdollisesti aiheutuvista haitoista. Rahoituksen saaja hyväksyy, että Porvoon kaupunki ei vastaa mahdollisista vahingoista, tappioista tai haitallisista vaikutuksista, joita saattaa syntyä rahoitettujen toimenpiteiden seurauksena.
Rahoituksen saajan vastuulla on varmistaa, että rahoitusta käytetään sovitulla ja lainmukaisella tavalla sekä että rahoitettu toiminta noudattaa kaikkia asiaankuuluvia säädöksiä ja standardeja. Porvoon kaupunki ei ole vastuussa rahoitettujen toimien tai tulosten vaikutuksista kolmansille osapuolille, ympäristölle tai yhteiskunnalle, eikä rahoituksen myöntäminen itsessään takaa toiminnan onnistumista, turvallisuutta tai riskittömyyttä.
Tarkastusoikeus
Porvoon kaupungilla on oikeus suorittaa tuen vaatimusten tarkastamiseksi ja valvomiseksi tuenhakijoihin ja ‑saajiin kohdistuvia tarkastuksia. Tarkastusta suorittavalla taholla on oikeus valvontatehtävän edellyttämässä laajuudessa tarkastaa tuenhakijan kirjanpito sekä muut tuen myöntämisen ja maksamisen edellytykset.
Valvontaa tai tarkastusta suorittavalla viranomaisella on oikeus tehtävänsä suorittamista varten tallentaa ääntä tai kuvaa noudattaen sellaista tapaa, joka ei vaaranna henkilöitä koskevia oikeuksia eikä yksityiselämän suojaa ja muuta yksityisyyden suojaa siten kuin yleisessä tietosuoja-asetuksessa ja tietosuojalaissa säädetään.