Mitä kuuluu? Ravintoloitsija Mika Gehör ja kaupungin terveystarkastajat
Mitä kuuluu? -juttusarjassa tutustutaan Porvoon elinkeinokentän toimijoihin ja kuullaan tuoreimmat kuulumiset. Tällä kertaa vuorossa ovat Bistro Gustafin ravintoloitsija Mika Gehör ja kaupungin elintarvikevastinpari, terveystarkastajat Kirsi Räty, Päivi Levänti ja Nina Waldvogel.

Kuka olet?
Olen Bistro Gustafin ravintoloitsija Mika Gehör. Ravintolani on toiminut Mannerheiminkadun varrella nyt kahdeksan vuotta – aika on mennyt nopeasti! Lisäksi pyöritän nykyään kolmatta vuotta Nonna Sofiaa.
Olen kotoisin Lapin Kemijärveltä ja muutin Helsinkiin vuonna 1998 töiden perässä. Työskentelin Ravintolakolmion eri ravintoloissa monenlaisissa tehtävissä: keittiössä, myynnissä, salin puolella ja toimitusjohtajanakin. Ala tuli tutuksi.
Porvooseen muutin, koska löysimme Kulloosta sopivan talon ja pihan, jolla voin harrastaa puutarhaviljelyä. Kemijärveläisen maatilallisen poikana olen tottunut pieniin kaupunkeihin, ja Porvoo on sopivan kompakti. Halusin ihan pienestä pitäen leipuriksi. Kun en päässyt aikoinaan leipurikouluun, hain keittiölinjalle, josta valmistuin keittiömestariksi ja kokiksi.
Olen saanut vuosien mittaan leipoakin. Tälläkin hetkellä testailen esimerkiksi erilaisia runebergintorttureseptejä, että saamme Bistro Gustafille oman herkullisen torttureseptin.
Mitä sinulla on pöydälläsi juuri nyt?
Suunnittelen parhaillaan pihviviikkoja. Bistro Gustaf järjestää vuoden aikana viidet eri teemaviikot: pihvi-, parsa-, äyriäis-, blini- ja poroviikot, joita kokeilimme menestyksekkäästi ensimmäistä kertaa viime vuonna.
Teemaviikot ovat meille kantava voima, ja niiden avulla tarjoamme kanta-asiakkaillemme sesonkivaihtelua à la carte -listan ja lounastarjoilun rinnalle. Eli pöydälläni on nyt pihvit.
Millainen kevät on edessäsi?
Teemaviikkojen lisäksi valmistaudumme erilaisiin tapahtumiin ja juhlapäiviin, kuten valmistujaisiin. Tarjoamme catering-palveluita ja vuokraamme 20 hengen juhlasalia ja kabinetteja niille, jotka haluavat päästä juhlien järjestämisessä vähän helpommalla tai kaipaavat lisää tilaa.
Kesää kohti Nonna Sofian toiminta vilkastuu ja Gustafin hiljenee. Ravintoloissa on vähän eri sesongit, mikä tuo synergiaetua, kun sama henkilökunta pystyy jeesaamaan molemmissa.
Millainen paikka Porvoo on yrittää?
Porvoossa on hyvä asua ja tehdä töitä. Tämä on eläväinen kaupunki, jossa on huomattava määrä yrittäjiä asukaslukuun nähden. Olen kiitollinen Porvoon matkailulle siitä, että he nostavat kaupungin tapahtumia ja ravintoloita kanavissaan ilmaiseksi. Se ei ole itsestään selvää, sillä monessa muussa kaupungissa ei ole tällaista mahdollisuutta.
Porvoossa järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia, jotka tuovat vilinää kaupunkikuvaan ja meillekin. Esimerkiksi Porvoon Valot ja Kummitusten yö ovat vuotemme vilkkaimpia päiviä.
Gustafin ykkösasiakaskuntaa ovat kaupunkilaiset. Emme toimi matkailun varassa, eivätkä Vanhan Porvoon matkailusesongit juurikaan näy meillä, vaikka olemmekin ihan Vanhan Porvoon kyljessä. Se, että toimimme Helsingin lähellä tuo isommat markkinat mutta myös haasteita. Monet matkustajat tulevat päivävierailulle, mutta Runo on onneksi lisännyt yliyönolijoiden määrää.

Mitä kuuluu kaupungin terveystarkastajille ja mitä he tekevät?
Meidän kolmen työtehtäviin kuuluu ilmoitusten käsittely ja aloittavien elintarvikealan yrittäjien neuvonta ja toiminnan valvonta. Teemme elintarvikevalvontaa eli tarkastamme, että ravintoloissa, kaupoissa, elintarviketehtaissa ja muissa toimipisteissä noudatetaan hygieniavaatimuksia ja lakia.
Olemme usein niitä, jotka kohtaavat elintarvikealan yrittäjät ensimmäisenä. Kysymme, mitä yrittäjät ovat suunnitelleet menuunsa ja katsomme, onko suunnitelmien toteuttaminen mahdollista kyseisissä tiloissa. Onko esimerkiksi varastotiloja, jääkaappeja ja työpöytätasoja tarpeeksi tai ilmanvaihto ja lattiakaivot kunnossa. Varmistamme, että aloittavien yritysten toiminta lähtee hyvin käyntiin.
Olemme näkymättömiä kumppaneita, jotka katsovat, että lautasille päätyy terveellistä ja turvallista syötävää. Meillä ja asiakkaillamme on yhteinen päämäärä: tyytyväiset ja terveenä pysyvät asiakkaat.
Toimimme tällä tavalla myös kuluttajien edunvalvojina ja suojelijoina.
Voisimme kuvailla työtämme niin, että asiakkaat menevät etuovista, me takaovista. Pyrimme luomaan kontaktin jokaiseen toimijaamme ja tutustumaan tiloihin ja suunnitelmiin tapauskohtaisesti jo ennen kuin toiminta alkaa. Se on kaikkien etu. Asiakkailta onkin tullut positiivista palautetta, että neuvomme toiminnan lähtemään heti oikeille raiteille.
Toimialueeseemme kuuluvat Porvoo, Askola, Lapinjärvi, Pukkila, Sipoo, Loviisa, Pornainen ja Myrskylä. Ajelemme täältä Kuninkaanportista Myrskylän perukoille tai Pellingin saaristoon. Näemme kaupunkia ja maaseutua, kotikeittiöitä ja teollisuusalueita. Teemme myös tupakka- ja nikotiinituotteisiin sekä ravintolisiin liittyvää valvontaa ja neuvontaa sekä markkinoinnin valvontaa.
Mitä pöydällänne on juuri nyt?
Eilen tulivat ensimmäiset kesän tuulahdukset. Meille varma kevään merkki on, kun saamme ensimmäiset kesäkohdeilmoitukset. Kesäravintolat, torimyyjät ja ulkomyyntikojut lähettävät ilmoituksia. Alkaa vipinä.
Porvoo on dynaaminen kaupunki, jossa on eteenpäin katsova ja positiivinen henki. Kaupunki kehittyy. Meille tulee vuodessa pari sataa ilmoitusta uusista toimijoista. Sitä ei ehkä huomaa katukuvassa, miten paljon Itä-Uudenmaan alueella koko ajan tapahtuu!
Mitä kevät tuo tullessaan?
Vaikka mitä! Keväällä kiireisintä on yleensä vapun alla. Kesäravintolat ja -terassit, myyntivaunut ja muut halutaan saada auki vapuksi.
Toinen kiireaika on elokuu ja joulunalus. Porvoon kasvava tapahtumatarjonta näkyy myös meidän pöydillämme. Olemme olleet Jukolan viestissä, Loviisan asuntomessuilla, Viinijuhlissa, Porvoon Valoissa, partiolaisten suurleireillä ja vaikka missä näkymättömänä kumppanina katsomassa, että kaikki on kunnossa ja vaatimukset täytetään. Käymme läpi hyvin käytännönläheisiä asioita, kuten sitä, että onko tarpeeksi vessoja ja vesipisteitä.
Keväällä tapaamme myös muiden alueiden terveystarkastajia. Vaikka teemme itsenäistä työtä, vaihdamme paljon ajatuksia toistemme, työyhteisömme ja muiden alueiden asiantuntijoiden kanssa. On mielenkiintoista esimerkiksi kuulla, mitä pääkaupunkiseudulla tapahtuu. Täällä maalaiskaupungissa voimme vain ihmetellä!
Seuraamme jatkuvasti uusia virtauksia elintarvikealalla. Googletamme, kun tulee jotain uutta: smash burgereita ja empanadoja. Meidän pitää tietää, mitä niiden valmistaminen vaatii ja pysyä ajan tasalla.