Siirry sisältöön
Business Porvoo

Mitä kuuluu? CaTe Cosmetics ja tonttipäällikkö Pekka Söyrilä

Mitä kuuluu? -juttusarjassa tutustutaan Porvoon elinkeinokentän toimijoihin ja kuullaan tuoreimmat kuulumiset. Ensimmäisenä vuorossa ovat CaTe Cosmeticsin Carl ja Terhi sekä kaupungin tonttipäällikkö Pekka Söyrilä.

Terhi Vesa ja Carl Fagerudd

Keitä olette?

Olemme Carl ja Terhi, kosmetiikka-alan ammattilaiset ja perustimme oman luonnonkosmetiikkabrändin Cate Nordic Beautyn pari vuotta sitten. Oman merkin lisäksi CaTe Cosmetics & Consulting tekee myös konsultointia muille kosmetiikkamerkeille. Kumpikin meistä on toiminut pitkään sopimusvalmistajilla auttamassa muita brändejä uusien tuotteiden ja tuotesarjojen kanssa, Carl myyjänä ja konseptoijana, Terhi tuotekehityskemistinä.

Cate Nordic Beauty on oma brändimme, jonka tuotteet kehitetään omassa laboratoriossamme Porvoossa ja valmistetaan Ruotsissa. Idea siihen kyti kauan, halusimme yhdistää osaamisemme ja kehittää alusta asti oman tuotesarjan, jossa korostuvat luonnonmukaisuus, vastuullisuus ja tutkimukseen perustuva tuotteiden tehokkuus. Autamme myös muita toteuttamaan omat tuoteideansa. Se mitä asiakas saa on valmis tuotekonsepti tai valmis resepti, jolla voi mennä valmistuttamaan oman tuotteensa.

Mitä teillä on pöydällä juuri nyt?

Suurin ja tuorein juttu on uusi kumppanuutemme, joka julkistettiin juuri. Saamme takaisin Suomeen muuttavan, itsekin porvoolaistaustaisen Janina Fryn mukaan yritykseemme. Janinan kautta mukaan tulee uusia näkökulmia ja draivia markkinointiin, odotamme sitä innolla. Lisäksi meillä on uusi toimisto, joten paljon tapahtuu ihan konkreettisestikin koko ajan.

Taustalla on myös oma tuotekehitys jatkuvasti menossa. Kiinnostus luonnonkosmetiikkaan kasvaa koko ajan, huomaamme sen myös konsultoinnin kautta ja uudet tuotekehityspyynnöt liittyvät lähes poikkeuksetta juuri luonnonkosmetiikkaan. Omassa tuotekehityksessä emme hötkyile, sillä vastuullisuusajatteluumme kuuluu, ettemme tee turhia tuotteita. Mietimme tarkkaan onko uusi tuote tarpeellinen vai voisiko sen korvata jo sarjassa olemassa olevalla tuotteella, tekeekö tuote kaikkea mitä haluamme eli kannattaako sen valmistamiseen käyttää luonnonresursseja. Kauneushoitolat ovat tärkeimpiä kumppaneitamme ja niissä tuotteet on otettu hyvin vastaan. Se vahvistaa meille, että tuotekehityksemme on osunut oikeaan.

Millainen syksy on tulossa?

Syksystä on tulossa työntäyteinen, marraskuun lopussa on I love me -messut, lisäksi olemme ehdolla European Natural Beauty Awardseissa. Meillä on odottava ja innostunut tunnelma kaikesta mitä on tulossa! Suunnitelmamme on laajentua myös muille markkinoille kuin Pohjoismaihin, tälläkin hetkellä toimitamme lähes koko EU:n alueelle. Aasia on mielenkiintoinen markkina meille, pohjoismaisen kosmetiikan vahva kiinnostus jatkuu siellä edelleen. Yrittäjyydessä on viehättänyt sen vapaus, toki myös sen mukana tuleva vastuu kuuluu pakettiin. Tuoreina yrittäjinä olemme päässeet vahvistamaan työn määrän: kaikki kirjanpidosta markkinointiin ja tilasuunnitteluun on tehtävä itse. Tukea olemme löytäneet mm. Porvoon Yrittäjien aktiivisesta toiminnasta.

Millainen paikka Porvoo on yrittää?

Toimimme Porvoosta käsin, mutta tuotteidemme markkina on koko maailma. Tottakai meitä ilahduttaa, että tuotteemme on otettu hyvin vastaan myös Porvoossa. Porvoo on meille tärkeä paikka, Carl on asunut täällä jo nuoruudesta, Terhikin jo useamman vuoden. Tämä on sopivankokoinen kaupunki, ei liian pieni, muttei liian isokaan. Olo täällä on turvallinen. Monesti iltalenkillä sitä miettii, miten hieno paikka tämä on, ihmiset tulee tänne muualtakin ihailemaan ja me saamme olla täällä päivittäin.

Pekka Söyrilä, tonttipäällikkö, Porvoon kaupunki

Vuoden virkamies 2024 Pekka Söyrilä

Mitä tonttipäällikkö tekee?

Tonttipäällikkö johtaa kaupungin maapolitiikan palvelualuetta eli meidän vajaan 30 hengen porukkaa. Maapolitiikassa hoidetaan kaikki maanhankintaan ja luovutukseen liittyvät asiat, paikkatiedot, kartta-asiat ja kiinteistömuodostumiseen liittyvät tehtävät. Maapolitiikan vetämisen lisäksi tehtäviini kuuluu myös konkreettisesti myydä, markkinoida ja luovuttaa yritystontteja sekä yhtiömuotoisia asuintontteja.

Mitä pöydälläsi on juuri nyt?

Tällä hetkellä meneillään on esimerkiksi neuvotteluita rakennusliikkeiden kanssa asumiseen liittyvien tonttien myymisestä. Sillä puolella alkaa olla jo vähän valoa tunnelin päässä, viime vuodet ovat olleet haasteellisia asuntomarkkinoiden suhteen. Käymme useita neuvotteluita myös yritystonttien puolella. Ne ovat keskenään hyvin erilaisia: on esimerkiksi vetyhanketta, urheiluhanketta ja myymälää. Haluamme luonnollisesti uusia yrityksiä Porvooseen, sen lisäksi myös täällä jo olevien yritysten hyvinvointi ja toimivuus on meille erittäin tärkeää. Iloitsen siitä, että olemme päässeet yhdessä elinvoiman kanssa tekemään toimivaa yhteistyötä tonttien myymiseksi niin tänne sijoittuville kuin paikallisille yrityksillekin.

Pyrimme siihen, että kaupungilla olisi aina monipuolista tonttitarjontaa eri kokoisille ja eri toimialoilla toimiville yrityksille. Kilpilahden alue on yksi pääkohteistamme ja on mielenkiintoista nähdä millainen alueen kokonaisuudesta lopulta muodostuu! Lisäksi olemme laatimassa asemakaavamuutosta Kuninkaanportin alueelle, mutta kaavatyö ottaa aina oman aikansa. Kaupunginhaka ja Ölstens täyttyvät hyvin omalla painollaan, niiden kohderyhmiin kuuluvat taas vähän pienemmät yritykset.

Millainen syksy on tulossa?

Kaupungilla varma syksyn merkki on talousarviovalmistelu. Se vie aikaa, vaikka onkin toisaalta rutiinihommaa. Toki talouden kiristymisen ennakointi tuo talousarviovalmisteluunkin oman leimansa. Lukujen pyörittämisen lisäksi myös arki pyörii eteenpäin ja pyrimme sovittamaan yhteen yritysten tonttitarpeet oman tarjontamme kanssa. Jokainen case on yksilöllinen ja tekee työstä kiinnostavaa ja innostavaa. Parasta työssäni onkin nähdä sen konkreettinen tulos: tontti on myyty ja sinne nousee yritys!

Pekka valittiin jutun kirjoittamisen jälkeen Porvoon Yrittäjien nimeämäksi Vuoden virkamieheksi.